Ratsastus- ja vaellusretket ovat iso ilo sinänsä, mutta kahta hauskempaa on kuin retkille on kehitelty jotakin erikoisen mukavaa, uutta ja haasteellistakin toimintaa. Monet tallit järjestävät erityistä ajanvietettä vaelluksen aikana. Voidaan pitää maastoestekilpailut, lyhyet laukkakilpailut, uintikilpailut, pujottelua, hevospotkupalloa, tarkkuusheittoa. Erilaisia temppuratoja, joihin voi keksiä mitä mielenkiintoisimpia temppuja ja kilpailuja. Tehtävät ovat eritasoisia ja jotkut vaativampia kuin toiset, mutta kaikki tekevät oman osaamisensa mukaan ja koko jutun juoni on se, että on hauskaa yhteistä tekemistä, josta jää hauskoja ja uusia kokemuksia hevosen kanssa puuhastelusta.

Hevospujottelussa testataan hevosen herkkyyttä ja taipuisuutta. Hevospujottelu kuuluu osana ajettavuuskoetta, mutta on myös hyvä harjoitus kentälle tai maastoon. Kentälle voi laittaa laatikoita, joiden välistä pujotella ja maastossa voi laittaa riviin vaikka puunpätkiä tai kiviä, joiden välistä hevonen tulisi sujuvasti saada menemään.

Hevospotkupallo on kuin pooloa, mutta jossa hevonen potkii kevyttä isohkoa palloa sinun ohjeidesi mukaan. Toki pooloakin voi pelata, jos hevonen ei säiky poolokeppiä. Maastoesteet ovat luultavasti useimmille hevosille mieluisia. Esteitä löytyy luonnostaan metsäpoluilta, mutta voitte yhdessä rakennella kaatuneista puunrungoista pientä hyppyesterataa. Juoksu-/laukkakilpailut ovat helppo järjestää, ei tarvita kuin lähtöviiva ja maali, sitten vain menoksi. Jos hevonen vain haluaa mennä veteen, voitte pitää pienen uimakoulun hevosille. Kesäkuumalla se taatusti virkistää sekä sinun, että heppasi mieltä. Tarkkuusheittoa eli hevosenkengän heittoa valittuun pisteeseen. Hevonen voi olla mukana vierelläsi heittämässä kenkää tai vaikka mutustella koivunoksia sillä aikaa. Vain mielikuvitus on rajana sille, mitä hevosen kanssa voi normaalin ratsastamisen, koulutuksen ja kisaamisen lisäksi tehdä. Hevosilla kisataan jopa agilitykehässä tänä päivänä.